Jag röstar inte på Sverigedemokraterna – läs mer på www.sverigedemokraterna.de">”sverigedemokraterna"

Monday, October 13, 2008

Dresden-kulturens stad i Sachsen

Träskfolkets by, eller Elbflorenz (Florens vid Elbe) , ligger i hjärtat av Sachsen, bland weissbier, barockslott och utbombade ruiner inte långt från både Polen och Tjeckien. Och dessutom alldeles intill den östra Autobahn.
Staden är väl dessvärre bäst känd för den kontroversiella förintelsesattacken utförda av de allierade under andra världskrigets slutskede då uppskattningsvis 25-30 000 människor förlorade livet i den i ruiner sönderbombade staden. Många av de gamla klassiska byggnaderna med anor bak till barocktiden har dock glädjande återuppförts. Framför allt mobiliserat det enade Tyskland för att åter få kulturstaden på fötter i början på 1990-talet. Glädjande nog efter bidrag och donationer från hela världen och bland annat Storbrittanien.
När den pampiga Frauenkirche blev återinvigd år 2005, så var många prominenta gäster på plats. Och engelska drottningen Elizabeth såg ironisk nog kyrkan återställd i sitt ursprungliga skick 60 år efter at hennes RAF lagt den i grus.
Frauenkirche i kvällsmörker

Staden har en förhoppning att på nytt återuppstå som ett yndat turistmål, och gillar du weissbier, vackra byggnader, historia och det vackra omgivande landskapet så kan jag rekommendera en tripp. Ett minimum av skoltyska kan vara hjälpfullt, då östra delarna av Tyskland fortfarande inte är helt uppdaterade på det engelska språket trots att staden hyser ett universitet.
Dessvärre för er som delar min fotbollsfascination så har stadens stolta och legendariska fotbollslag Dynamo inte rosat marknaden sista åren. Men vill du se de vackra och klassiska gultröjorna hanka sig fram på tysk fotbolls tredje högsta nivå så finns möjligheten. Johnny Ekström lirar dessvärre inte där längre och jag vet inte om de har Tysklands bästa fans heller.
Auf wiedersehen

2 comments:

Anonymous said...

Snyggt! gamla goa Dresden... och dynamo fick vara med också... vi kanske skulle dra dit å provspela till oss ett kontrakt?

Unknown said...

Ja som dom tydligen harvar omkring, så kanske till och med jag, invalido och Kongo tar plats?