Jag röstar inte på Sverigedemokraterna – läs mer på www.sverigedemokraterna.de">”sverigedemokraterna"

Sunday, February 3, 2013

Norska pärlor för svenska läsare

Läste häromdagen i Aftenposten att Nordmarka besöks av svenska skidentusiaster. Man åker skidor och övernattar i hyttene som är placerade runt om Oslos storslagna skogar.

Jag har faktisk också varit ut och rest litegrann sista tiden, och tänkte här tipsa mina svenska läsare (för norrmän är väl detta inga okända pärlor?) Vi startar på Sjusjöen, beläget precis in i Hedmark fylke, cirka 20 km från den charmiga olympiska staden Lillehammer.

Sjusjöen är ett snösäkert stugparadis som visade sig fram från sin bästa sidan när jag var ute och testade Birkebeinerloppet spårsträckning. Birken som den kallas i folkmun är norrmännens motsvarighet till Vasaloppet, och den passerar Sjusjøen som sista drickestation innan man susar nedöver backarna mot Lillehammer.

Stugor och hotelrum kan hyras däruppe, alpinbacke finns också, och hösten och vintern är kanske finast tiden att ströva eller åka skidor där 850 meter över havsnivå. Eftersom det är så snösäkert så tränar norska skidlandslaget ofta där uppe vid säsongsinledningen, och på den enkla skidstadion som ligger där har man faktisk också kört världscup i längdskidor 2011.

När skidspåren ser ut så här i Norge brukar man bara kalla det ''trikkeskinner'' (spårvagnsskenor).

No comments: