Jag röstar inte på Sverigedemokraterna – läs mer på www.sverigedemokraterna.de">”sverigedemokraterna"

Sunday, July 6, 2008

Fagervann och andra fagra platser i Oslomarka


Hej. Marka är ju en känt och omtyckt utflyktsmål för er såsom mej håller till i och runtomkring Oslo. Men skulle vilja flagga området till er alla, så att ni som är på semester i Oslo kanske besöker det stora, vackra, stilla runt omkring Tigerstaden. Dessutom är det allt för många stadsmänniskor som garanterat mått bra av att stressa av i den gröna stillheten. Är ju faktiskt inte bara Nordmarka heller, som många tror. Det som i folkmun kallas marka består i Oslo av Östmarka och Nordmarka. Sedan finns det andra områden också, men dessa befinner sej utanför Oslos gränser.

Vintertid kan det på fina helgdagar nästan vara kö ut i skidspåren runt omkring Oslo om man inte undviker utfartslederna vid Frognerseteren eller Sognsvann. Skiföreningen preparerar totalt 2600 km med skidspår om snömängde är normal vintertid. Frognerseteren ligger f.ö mer än 400 meter över havet, så snön lägger sej tidigt där i förhållande til Oslo centrum. Alpina anläggningar finns också tilgängliga. Först och främst vill jag framhålla Tryvann Vinterpark och Oslo Skisenter vid Grefsenkollen, bara 15-20 minuter från Oslo centrum.

Under barmarksäsongen är marka fin att ströva, cykla eller fiska i. Mitt intryck är också att marka är mer lugn och stillsam sommartid, då den inte är full av snoriga skidåkare. Fisket kan verkligen vara utmanade och kräver också att man kanske får några tips av lokala invånare för att hitta fram till dom riktiga platserna och att man är flexibel i förhållande till fångstmetod.



Så kom ut i skogen, upplev naturen i Oslo. Fina camping- och grillmöjligheter. Viktigt dock att vara uppmärksam på eldningsförbudet som råder i Oslo. Annars kan det fort gå som det gick 1992 på Turteråsen i Oslomarka. En plats som är värd att besöka, då växtligheten ofta tar fascinerande vägar efter skogsbrand. När ni ändå är i området kan jag rekommendera ett besök til den vackra sjön Fagervann, där de två bilderna ovanfør är tagna. Där både badning, fiskning och bara camping är möjligt.

Ses i marka!




No comments: