Jag röstar inte på Sverigedemokraterna – läs mer på www.sverigedemokraterna.de">”sverigedemokraterna"

Monday, February 16, 2009

12-stegs möten nära dig



Hej.

Dags att min blogg gör lite nytta i samhället!
Idag ska jag skriva om något bortgömt och viktigt och inte bara triviala saker och nöjen runt omkring i när och fjärran. Kanske inte en plats alla bör eller får besöka, men jag kan lova att många känner någon som har eller har haft ett beroende som platsar i den här tolkningen.

Jag ska skildra mitt besök hos en grupp spelberoende hos Anonyma gamblere och deras möte enligt 12 stegs-metoden och dessutom belysa några andra grupper som också använder sig av det som också går under namnet Minnesotamodellen.

Här kan du läsa mer om hur det funkar, annars ska jag berätta vad jag också läst mig till och upplevt på möten som jag besökt hos anonyma gamblere i Oslo. Man luras lätt att tro att detta program som ursprungligen kommer från USA, men nu är världsomspännande, är som i de cinematiska upplevelser Hollywood spottar ut. Människorna som sitter på de möter jag upplevt är tvärtemot många ovetande människors fördomar inga förtidspensionerade, mindre intelligenta människor i joggingbyxor. De är som dig och mig, med jobb och intressen som täcker ett brett spektra. Dessutom är de erfarenhetsrika och full av kunskaper och insikt om sig själva. Beundrandsvärda, rätt och slätt, och man fascineras av de starka och ofta tragiska historier som de har lagt bak sig när de kommit sig upp på benen innan domaren räknat dem ut.

Grupperna är autonoma, och har bara ett syfte. Hjälpa dem som har ett önskemål om att ge upp sitt beroende. Det är faktisk den enda betingelsen för medlemskap. Religion, sexuell läggning, eller annan bakgrund har ingenting att säga till om (kunde samhället lärt här?) Man delar öppet sina upplevelser och erfarenheter, och allt är knytet upp mot 12 steg, där varje steg måste jobbas med och avverkas. Första steget, att erkänna sitt beroende är den högsta tröskeln och nog det viktigaste. När man gått igenom varje steg, lägger det en grund inför nästa steg på ett kronologiskt och logiskt vis. Grupperna har också starka nedskrivna traditioner som hjälper grupperna i självstyrandet och bevarar det de har.

Beroende som jag har förstått det, genom läsning och lyssning är i grund och botten en känslomässig sjukdom. Och drabbar oftare män, som ju mer sällan hanterar sina känslor utan hellre flyr och hanterar dom en plats där de är trygga. Något motsägelsesfullt kanske, då fler kvinnor än män röker. Men att det är en känslomässig sjukdom är det ingen tvekan om hos psykologer runt omkring. Dessvärre är kunskapen och förståelsen bland Svensson på gatan alltför liten omkring detta tabubelagda ämne.

Om du vill frossa mer i ämnet, så beskriver Vårdguiden det väldigt bra här.

Jag hoppas det jag skriver kan vara en tankeväckare, och når det ut till en enda person så ger det mig en tillfredställelse. För som 12-stegsprogramet säger så är det genom att ge att man får. Dessutom vill jag hjälpa till med att skapa en hållningsförändring till denna sjukdom. Ja, det är en sjukdom, som man inte ska skämmas mer över än ett högt blodtryck, eller magkatarr. Och i vårt mer och mer kalla och karga samhälle tvivlar i alla fall jag på att det går att undgå en eskalering i flykten och användande av konstgjord stimulans.

Till slut länkar till några andra viktiga 12-stegsprogram (som jag inte besökt):

NA- Anonyma narkomaner

Den mest kända, med längst levnadsålder:

AA- Anonyma alkoholister

OA- Anonyme overspisere

SLAA-Anonyme sex och kjärlighetsavhengige

Ha en fin dag, nu kan jag inte lova så många uppdateringar, då jag har en examensdato att överhålla. Och är du intresserad av att testa dig själv, eller andra, så kan du ju svara på de 12 eller ibland 20 frågor som är vanliga på många av dessa grupperna sidor.

5 comments:

Siquidem said...

Hej! Hittade hit via Aftonbladet. Väldigt intressanta tips gällande Oslo - jag bor också i denna fascinerande stad, och det är sannerligen intressant att gå på upptäcktsfärd. Bra jobbat!

Unknown said...

tackar ödmjuk för de vänliga orden. Kom gärna med tips om du upptäcker nåt som bör nämnas, jag har nästan upptäckt ''allt'' i Oslo tror jag...

Unknown said...

ja, jag är ingen behandlingsguru, ville bara berätta vad som finns där ute. Kör debatt! :)

Anonymous said...

Svenska staten, Sveriges kommuner och landsting anmäldes till Socialstyrelsen under torsdagen. Som grund till anmälan ligger att personer systematiskt tvingats av olika myndigheter att delta på AA-möten och 12-stegsprogram, trots att detta strider mot de grund-läggande fri- och rättigheterna i svensk lag angående att ingen skall tvingas att delta i religiösa sammankomster eller sammanslutningar.

Bakom anmälan står Sekt eller Botemedel som är ett initiativ som startades av en privatperson 2004. Sekt eller Botemedel har som huvudfunktion att upplysa om blockeringar och stagneringar i svensk missbruksvård och om Tolvstegsrörelsens psykologi.

I anmälan står det att:

…stat, kommun och landsting bryter mot lagen, 2 kap. 2 § Regeringsformen, när klienter tvingas delta i religionsutövande i AA/12-stegsbehandling:

* av Socialtjänsten
* genom kontraktsvårdsdomar
* genom LVM-domar
* av kriminalvården
* av arbetsgivare

Framförallt måste klienten i [fråga] upplysas om att behandlingen sker i ett religiöst sammanhang och erbjudas ett sekulärt alternativ om så önskas.

Regeringsformen i Sverige (1974:152)
2 kap. Grundläggande fri- och rättigheter
2 § Varje medborgare är gentemot det allmänna skyddad mot tvång att giva till känna sin åskådning i politiskt, religiöst, kulturellt eller annat sådant hänseende. Han är därjämte gentemot det allmänna skyddad mot tvång att deltaga i sammankomst för opinionsbildning eller i demonstration eller annan meningsyttring eller att tillhöra politisk sammanslutning, trossamfund eller annan sammanslutning för åskådning som avses i första meningen. Lag (1976:871).

”AA är en religion… och staten får inte tvinga på människor religiösa åsikter” det har domstolar i USA beslutat sedan 1996. Högsta domstolen i U.S.A. har dömt AA/12-stegsbehandling som olaglig i följande rättsfall:

* New York State of Appeals Griffin v. Coughlin June 11, 1996
* NY State department of correctional: David Griffin, Appellant, v. Thomas A. Coughlin
* State of Michigan Supreme Court: People of the state of Michigan vs. Joseph Raymond Hanas
* Supreme Court of Tennessee: Jimmy Arnold v. Tennessee board of paroles
* U.S. 2nd Circuit Court of Appeals, Destefano v Emergency Housing
* United States Court of Appeals, Second Circuit: Agostini v. Felton
* United States Court of Appeals, Seventh Circuit: James W. Kerr v. Catherine J. Farrey
* United States Court of Appeals, Henry Rauser v. Martin Horn
* United States Court of Appeals, Ninth Circuit: Ricky K. Inouye v. Michael Kemna
* U.S. Supreme Court, Traynor v. Turnage – US Refuses to pay for alcoholism

Tolvstegsrörelsen
- ett religiöst trossamfund?

Vad har AA:s grundtext för inflytande i rörelsen?
”Stora Boken är AA:s budskap. AA:s budskap är Stora Boken. Den beskriver exakt hur vi gör för att tillfriskna från alkoholism genom ett program som bygger på andliga verktyg. Den beskriver hur vi behåller vår nykterhet genom att föra budskapet vidare till andra alkoholister som fortfarande lider. Målet med Stora Bokens föreslagna väg är inte bara nykterhet och att få ordning på våra liv utan att också att förbereda oss att bli till största möjliga nytta för Gud (sådan du själv uppfattar honom) och för människorna omkring oss.”
Källa: Servicebladet Nr 2 juni 2008
Servicebladet är information från styrelsen för föreningen AA i Sverige.

Religiösa citat ur Anonyma Alkoholister (pdf) Citaten är endast ett urval och det finns många fler exempel i boken.

Vad har boken Tolv Steg och Tolv Traditioner för inflytande i rörelsen?
”Boken Tolv Steg och Tolv Traditioner skrevs 14 år senare som ett komplement till stegen i Stora Boken, för den som vill ha mer vägledning och kompletterande vinklingar. Många grupper använder ‘Tolv och Tolv’ som huvudbok på sina stegmöten”
Källa: Servicebladet Nr 2 juni 2008

Religiösa citat ur boken Tolv Steg och Tolv Traditioner (pdf) Citaten är endast ett urval och det finns många fler exempel i boken.

För mer information:
www.sektellerbotemedel.se

Unknown said...

what's your problem? Det funkar ju.....borde man inte nöja sig med det? Så farligt om man får med sig en dos religion? Dessutom.....säger ju texten att GA/ AA/ NA/ andra anonyma organisationer är öpnna för ALLA oberoende av religion, sexuell läggning etc.